ENTRE COPES

ENTRE COPES

dimarts, 25 de febrer de 2014

CIUTAT DE CAFÈS

      BARCELONA, CIUTAT DE CAFÈS és la segona publicació d'en Paco Villar centrat en els cafès de Barcelona. En aquest volum s'endinsa en el període d'or d'aquests establiments, que va des de 1980 fins al començament de la Guerra Civil l'any 1936. 
      El llibre és una recopilació d'imatges, algunes d'elles insòlites, acompanyades d'un text explicatiu sobre l'origen i trajectòria de cada local. En aquella època els cafès representaven els únics centres de socialització i esbarjo de la ciutadania, situats en edificis modernistes i en locals amb una decoració acurada i  amb un magnífic mobiliari   . Una de les anècdotes més destacables és el preu del cafè (15 cts) assequible fins  a les butxaques més humils i, degut a la pressió popular, l'import es va mantenir durant molts anys. Des d'un punt de vista actual, podria semblar que amb aquests preus seria difícil mantenir un negoci, però s'ha de tenir en compte que els locals acostumaven a tenir unes dimensions considerables i el volum de clients que hi passaven era realment elevat, es parla d'aforaments de milers de persones (comptant les terrasses).
        Així, doncs, en aquesta volum hi apareixen cafès d'estil vuitcentistes llegendaris com el Gran Metro, el Maison Doré, el Cafè de l'Òpera o Els Quatre Gats, aquests dos últims vigents avui en dia.
     I per revisar el període del 1750-1880, Villar havia treballat en la publicació LA CIUTAT DELS CAFÈS. 
   Molt recomanable per entendre d'on venim.
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada